Ramazan Avcı Hayatı/Sanatı

Araştırmacı-eğitimci yazar ve şair Ramazan Avcı, 1962 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. İlköğrenimini İskenderun, ortaöğrenimini Kahramanmaraş, yükseköğ- renimini Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde (1986) yaptı. Bitirme tezini ünlü şair Abdurrahim Karakoç üzerine hazırladı. Yüksek lisans eğitimini KSÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalında yaptı.

 

Kahramanmaraş'ın çeşitli liselerinde edebiyat öğretmeni, Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğünde Kültür ve Basın-Yayın Şubesi Müdürü ve Kahramanmaraş Bilim ve Sanat Merkezinde müdür olarak görev yaptı. Eğitim, kültür, tiyatro, diksiyon, dil ve edebiyat alanlarında kurs, seminer ve konferanslar verdi; anma programları hazırladı ve sundu.

 

Ramazan Avcı'nın eğitim, dil, kültür ve sanat konularındaki inceleme, araştırma, makale ve denemeleri Türk Dili, Dolunay, Alkış, Yeni Ufuk, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, Edebiyat Yaprağı gibi sanat-edebiyat dergilerinde yayımlandı. TV ve radyo programları hazırladı. Tiyatro yönetmenliği yaparak oyunlar sahneledi. Şiir dinletileri düzenledi. Aralıksız 10 yıl boyunca Geleneksel Dolunay Şiir Şölenlerinin tertip heyetinde yer aldı ve şölenlerin sunuculuğunu yaptı. Dil öğretimi konusunda bir proje kapsamında İtalya'da; Geleneksel Çocuk Oyunları projesi kapsamında da İspanya'da seminerlere katıldı, araştırma yaptı. Ülke genelinde düzenlenen şiir, makale ve hikâye yarışmalarında jüri görevlerinde bulundu. "Ötüken", "Anadolu", "Öğretmen", "Kültür, Sanat ve Eğitimde Yeni Ufuk" dergilerinin yayın yönetmenliğini yaptı.

 

Türkiye Yazarlar Birliği üyesi olan Ramazan Avcı'nın yayımlanmış eserleri şunlardır:

 

Şiir Seçkisi (2004), Sevda Şiirleri Antolojisi (1997), Şiirlerle Kahramanmaraş (2006), Dil ve Anlatım 9 Yardımcı Ders Kitabı, (Ankara 2007). Türk Edebiyatı 9 Yardımcı Ders Kitabı (2008), Kahramanmaraşlı Şairler Antolojisi (2008), Dünya Dili Türkçe (2009), İlk ve Ortaöğretimde Okuma Alışkanlığı (2009), Başarı İçin Kılavuz Öyküler (2011), Çocukların Gözüyle Madalyalı Kahraman Şehir (2012), Türk Şiirinin Beyaz Kartalı Bahaettin Karakoç (2012), Çocuk Oyunlarıyla Kurulan Kültür Köprüsü (2012), Şairlerin Dilinden Kahramanmaraş (2013), Karacaoğlan'dan Günümüze Kahramanmaraşlı Şairler (2015). Yüreğimin İz Düşümü (Baskıya hazır).

 

Ayrıca "Akdeniz'in Altın Şehri Kahramanmaraş" adlı kitabın editörlüğünü ve bölüm yazarlığını, "Kahramanmaraş'ta Eğitime Can Katanlar" adlı kitabın editörlüğünü yaptı.

 

BİR KUTLU ŞEHİR


Bu şehrin
Rüzgârı sert
İnsanı mert
Toprağı cömerttir.


Tarihine şan vermiş
Tarihi nişan vermiş
Nerede mazlum varsa
Yaşayacak kan vermiş
Yüce Allah bu şehrin
Göğsüne iman vermiş


Bu şehir “Türkiye'min kalem kaşıdır.”
Bu şehir özgürlüğün anıt taşıdır


Bu şehirde,
Son Ulubatlı Hasan'ı tarihimin
Zalhocaoğlu Osman
Bayrağımı
Maraş burçlarına diktiği zaman
Bayrağın kutsiyetini öğrendi Avrupalı
Âşıklıoğlu Hüseyin'in lisanından

 

Bu şehirde yürekler bayrak bayraktır
Bu şehir Türklere ebedî topraktır.


Bu şehir, bu şehir, bu mağrur şehir
Türk'ün yüreğine batan dikeni
Eliyle söküp attığı yerdir
12 Şubat 1920'de
Felaket devrinin battığı yerdir
Ve nice adsız kahramanın
Huzur içinde yattığı yerdir.


Bu şehirde Sütçü İmam, Türk'ün iradesidir
Bu şehir, Hakk'a inanan mazlumların sesidir.


Madalyayı boynuna taktığı zaman
En büyük taltifi gördü: “Kahraman”
Ülkesinde bir tehlike sezdiği an
Tek bilek, tek yürek olur bu şehir


Bu şehir yurdumun deniz feneridir
Bu şehir “Güneyde Türk'ün nöbet yeridir”