Ahmet Süreyya Durna Hayatı/Sanatı

Gazeteci, şair, yazar Ahmet Süreyya Durna 1954 yılında Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesine bağlı Nadır köyünde doğdu. İlkokul, orta, lise ve imam hatip lisesinden sonra yüksek öğrenimini tamamladı.

 

İki dönem, bir siyasi partinin İskenderun ilçe başkanlığını yaptı. Uzun süre Akdeniz Bölgesi Basın Ajansı olarak çalıştı. Bazı gazetelerde belgesel araştırmalarının yanında, kültürel makaleleri yayınlandı. İç ve dış gezileriyle ilgili yazılar kaleme aldı, röportajlar aktardı. Daha sonra belirli aralıklarla köşe yazarlığı icra etti. Anadolu'nun muhtelif yerlerinde çıkan mahalli gazetelerde dekalemiyle hizmetini sürdürdü.

 

Mizah, Milli Mücadele, İttihat, Somuncu Baba, Kültür Sanat, Bengisu, Mefküre gibi birçok edebiyat dergilerinde şiirleri neşredildi ve bazı eserleri bestelendi. Aynı zamanda, bu dalda birçok ödüller aldı. Afşin Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevinde de bulunan Ahmet Süreyya Durna, makalelerini bir müddet müstear isimle yazdı. İskenderun Demir Çelik Fabrikalarından emekli oldu.

 

Sosyal faaliyetlerinin dışında, hat sanatı ve Osmanlı arşivi üzerinde çalışmaları mevcuttur. Birçok internet medya ile Kahramanmaraş Manşet gazetesinde haftalık köşe yazısı yazmaktadır.

 

Ahmet Süreyya Durna'nın Muzur İkili (Hikâyeler), Denemeler (Edebiyat Seçkisi), Şafak Taarruzu (Şiirler), Üç Değirmen Ötesi (Öykü) adlı yayımlanmış eserleri vardır.

 

ANADOLU AŞKI

 

Anadolu aşkı ateştir bende,

İsli ocaklarda yanar tüterim.

Emånet sayılan bu ruh bedende,

Nasıl bulunduysa, öyle yiterim.

 

Hüzün seansında ilk akşamların,

Tepe dallarında nârin çamların,

İç içe kenetli toprak damların,

Saçağında serçe olur öterim.

 

Kaybetti ferini gözlerim nemden.

Hayli zebun düştüm sinsi veremden.

Farklıyım bu yönde dertli Kerem'den,

Mecnun'dan, Ferhat'tan daha beterim.

 

Seyyahlıkla geçti bunca zamanım,

Tozlu yollarına kurbandır canım.

Sevgisiyle kuşatılmış her yanım,

Gam yükünü taşımaya yeterim.

 

Vatan ki başlıca derdim dâvamdır,

Uğrunda ölmeye inancım tamdır.

Bir uçtan bir uca yurdum yuvamdır.

Karış karış toprağında biterim.